HACCP je analýza nebezpečenstva a kritických kontrolných bodov, ktoré môžu zabrániť alebo eliminovať riziko pre bezpečnosť potravín alebo jeho vplyv znížiť na prijateľnú úroveň. Je to systém riadenia, týkajúci sa bezpečnosti potravín, cez analýzu a kontrolu rôznych biologických, chemických a fyzikálnych rizík, od príjmu surovín cez skladovanie, manipuláciu, prípravu pokrmov, distribúciu a spotrebu finálneho výrobku. Daný systém je prispôsobený rôznym potravinárskym výrobkom a všetkým fázam vo výrobe a manipulácii “z farmy až po stôl”.
Vypracovanie systému HACCP, Správnej výrobnej a hygienickej praxe a inej potrebnej dokumentácie je povinné pre každého prevádzkovateľa, ktorý akýmkoľvek spôsobom manipuluje s potravinami, a to : reštauračné a potravinárske prevádzky, prevádzky rýchleho občerstvenia, pri akejkoľvek manipulácii s potravinami, pri výrobe a zavádzaní výrobkov do predaja, obchody, cukrárne, pekárne, závodné kuchyne, fast food,atď.
HACCP plán spolu so sprievodnou dokumentáciu podľa typu prevádzky a preškoleným personálom je potrebné mať vypracovaný najneskôr ku dňu otvorenia prevádzky. Ihneď po otvorení prevádzky musí byť daný systém na prevádzky aj implementovaný a zároveň sa musí uplatňovať.
Súčasťou nášho vypracovania dokumentácie HACCP je školenie zamestnancov, ktoré slúži na objasnenie a implementáciu zásad HACCP dokumentácie podľa individuálnych požiadaviek každej prevádzky a zamestnancov. Školenie zamestnancov sa musí vykonávať pred nástupom do pracovného pomeru, pri zmenách týkajúcich sa infraštruktúry, technológie, receptúr alebo zmeny legislatívy ako i systému HACCP, v odporúčaných intervaloch 12 – tich mesiacov.
Školenie však nenahrádza odbornú spôsobilosť (výučný list alebo hygienické minimum), ktoré musí mať každý zamestnanec, ktorý akýmkoľvek spôsobom manipuluje s potravinami.
Ďalšími súvisiacimi povinnosťami sú kontrola a zapisovanie tlačív, odborne a zdravotne spôsobilí zamestnanci, metrológia…
Správna výrobná prax- Analýza nebezpečenstva zdravotnej alebo hygienickej nezávadnosti potravín, identifikácia kritických bodov a preventívne zaistenie kontroly v týchto bodoch:
Dokumentácia sa vypracúva na základe: